Modificările propuse la Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului "încalcă în mod barbar atât Constituţia României, cât şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Preşedintele României", declară, într-un comunicat de presă, preşedintele PNL, Ludovic Orban. El afirmă că Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pe care Guvernul intenţionează să îl adopte, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

"Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Preşedintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunţa asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanşat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituţia României, cât şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Preşedintele României", afirmă Orban.

În mod concret, arată el, "este introdus prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează: 'Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului'". Orban susţine că, în susţinerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă "invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia, care face referire la neutralitatea 'autorităţilor administraţiei publice' şi nu la actorii instituţionali care declanşează referendumul".

Somez Guvernul să abandoneze de urgenţă această reglementare, care încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare de care trebuie să se bucure orice cetăţean al României şi trădează frica incredibilă a PSD-ALDE de referendumul organizat în 26 mai. În caz contrar, îi avertizez pe membrii Guvernului că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă în actuala formă constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoarea, conform Legii răspunderii ministeriale. Preşedintele României, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiază de cea mai mare legitimitate în statul român şi nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricărei probleme din societatea românească, cu atât mai puţin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul ţării noastre, declanşat chiar de domnia sa. Vocea Preşedintelui se va auzi întotdeauna pentru binele României!”, afirmă Ludovic Orban.